Πέμπτη

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Οχι σε εκλογές πριν το νέο δανειακό πρόγραμμα»


Πολιτική παρέμβαση με αφορμή την εντεινόμενη αβεβαιότητα και εκλογολογία έκανε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα όταν καθημερινά νυχθημερόν διαπραγματεύεται το PSI και με μεγάλες δυσκολίες για τις οποίες κωλύομαι να μιλήσω -και θα έπρεπε για να ξέρει ο έλληνας πολίτης τι γίνεται».

Κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το πρωτόκολλο μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκλογές πριν συμφωνήσουμε για το νέο δανειακό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι «η παραγωγή αβεβαιότητας δεν βοηθάει τη διεθνή θέση της χώρας και την ψυχολογία».

«Η ανασφάλεια καταρρακώνει τη χώρα, η ύφεση είναι και αξιακή γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε τα πάνω μας», τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας την ελπίδα να συμβάλλουν όλοι σε θετική κατεύθυνση. «Στο πλαίσιο της σωτηρίας της χώρας ελπίζω να κινηθούν όλοι», αναφερθείς εμμέσως και στην στάση που θα τηρήσουν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι και κυρίως ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, αφού όπως είπε «αυτή η συνεχής παραγωγή αβεβαιότητας δεν βοηθάει την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Στην κατεύθυνση αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η κατάσταση αυτή, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε». «Κάνω έκκληση. Να αποκτήσουμε στοιχειώδη αυτοπεποίθηση για να πορευτούμε σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε. Εξήγησε άλλωστε ότι «τα θέματα είναι τόσο μεγάλα και κρίσιμα και ενέχουν τόσους κινδύνους για τον τόπο, που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση με συμβατικό τρόπο, έστω και με συμβατική πλειοψηφία».

Το στοίχημα των εκλογών και οι εσωκομματικές εξελίξεις

Ο κ. Βενιζέλος προέβη παράλληλα σε παρέμβαση και για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ συνδέοντάς τες ευθέως με την επίτευξη του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «για το μέλλον οποιουδήποτε κόμματος δεν είναι θέματα εσωτερικά, είναι θέματα δημόσια και θεσμικά» και διατυπώνοντας την προσωπική του άποψη, όπως διευκρίνισε, τόνισε ότι «δεν έχουμε περιθώρια για ταλαντεύσεις και δισταγμούς και όλα όσα πρέπει να γίνουν πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο που θα στηρίζουν πάσει δυνάμει το έργο του πρωθυπουργού».
Όπως σημείωσε εξάλλου αναφερθείς στην κυβέρνηση «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠαΣοΚ είναι μια εγγύηση για την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου». «Υπάρχει επικοινωνιακό κλίμα που προβληματίζει. Είμαι βέβαιος πως ο πρωθυπουργός χειρίζεται το θέμα αυτό με τον καλύτερο τρόπο και τον στηρίζω απολύτως».

Ενώ στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες είπε ότι «δεν υπάρχουν μόνο εσωτερικά προβλήματα αλλά και η ημερομηνία των εκλογών». Και υπογράμμισε: «Το στοίχημα των επόμενων εκλογών θα κριθεί στην αλήθεια και την ειλικρίνεια, αυτών που θα πουν τα πράγματα με τ’ όνομά τους, που δεν θα καλύψουν και δεν θα εξωραίσουν τίποτα», αφού όπως σημείωσε με έμφαση «ο λαός πλήρωσε πολύ ακριβά τη συγκάλυψη και τον εξωραϊσμό». 

«Η χώρα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν πολλοί, αλλά η πραγματική δοκιμασία είναι η πραγματική διαχείριση της κρίσης. Τώρα που τη διαχειριζόμαστε όλοι μαζί, τώρα ξαναγνωριζόμαστε όλοι μαζί», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ΠαΣοΚ ανήκει η δεδηλωμένη πλειοψηφία

«Ντρέπομαι να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλων πέραν των επιτακτικών αναγκών για την διάσωση της χώρας. Αυτές τις υποχρεώσεις έχω, αυτές εφαρμόζω σε απόλυτη ταύτιση με τον Λ. Παπαδήμο», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας: «Δεν βρίσκομαι προσωπικά στην κυβέρνηση αυτή, αλλά κατ' εντολή της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ». Μάλιστα θεώρησε σκόπιμο να τονίζει ότι «η δεδηλωμένη πλειοψηφία ανήκει στο ΠαΣοΚ και παρέχει στα άλλα δυο κόμματα τι απαραίτητες εγγυήσεις όχι μόνο για το σχηματισμό, αλλά και τη λειτουργία αυτής της κυβέρνησης ευρύτατης συναίνεσης».
Η επισήμανση αυτή προκάλεσε το σχόλιο του κ. Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος είπε: «Χτυπάτε καμπανάκι ότι αν δεν πάει καλά θα ξαναζητήσετε εντολή; Εάν αυτό σημαίνει ότι προειδοποιείτε ότι μπορεί να ξαναέρθετε μόνοι σας να ζητήσετε εμπιστοσύνη, να τα ξεχάσετε αυτά». Και συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ: «Σαπίσατε, για αυτό μας ζητήσατε να μπούμε μέσα (στην κυβέρνηση)». «Αν αυτό είναι μήνυμα ότι εμείς θα συνεχίσουμε και μόνοι μας τότε αυτό είναι ακραίο πολιτικό πραξικόπημα», κατέληξε.

Π. Καψής: «Η κυβέρνηση θα κινηθεί αποφασιστικά»
Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής είχε τονίσει ότι «περνάμε κρίσιμες μέρες και θα κριθεί εάν θα πετύχουμε αυτή τη δανειακή σύμβαση», ενώ επισήμανε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει το θάρρος και θα κινηθεί αποφασιστικά», ενώ επιτέθηκε σε όσους ερωτοτροπούν με την επιστροφή στην δραχμή λέγοντας ότι είναι «απλουστευτικός και δημαγωγικός ο λόγος που επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Πηγή : tovima.gr